Unieke overlegcultuur
Zo rond 2015, toen zijn dochter het huis uitging, wilde Henry het zijn vrouw niet aandoen om, door de extreem lange dagen die hij maakte, weer veel alleen thuis te zitten. Hij overlegde met Van Keulen om te kijken of er niet ergens de mogelijkheid was om een baan van 7.30 tot 16.30 uur in te vullen zonder ook nog eens veel reistijd kwijt te zijn. Dat kon geregeld worden op de afdeling machinale houtbewerking en daar zit Henry al bijna tien jaar ook lekker in zijn vel. “Dat vind ik echt heel bijzonder bij Van Keulen. Als je door persoonlijke omstandigheden iets anders wilt, dan wordt er in goed overleg gezocht naar een oplossing waar je als werknemer beter van wordt, uiteraard met inachtneming van het bedrijfsbelang.”
Die overlegcultuur gaat ver. Toen een kameraad van Henry een bedrijf overnam en hij daar een mooi aanbod kreeg, zei Van Keulen: ‘Henry, dat is een gouden kans, die moet je pakken en als je ooit spijt krijgt, dan staat de deur hier open.’ Die open deur ging Dorgelo na twee jaar weer door. “Toen het uitstapje niet bleek wat het leek, kon ik na een goed gesprek op mijn ouwe plek aan de slag en dat doe ik tot op de dag van vandaag met veel plezier.”
Kleinkinderen, net zo leuk als fietsen
Ik begrijp dat je je pensioen wel haalt bij Van Keulen? “Reken daar maar op. Ik heb leuk werk, maar de bedrijfscultuur is het allerbelangrijkste. Niet alleen ben ik door het fietsen bij dit bedrijf terecht gekomen; het fietsen is nog steeds heel belangrijk voor me. Mijn fietsmaatjes verbazen zich erover dat ik zoveel vrij ben. Dat is natuurlijk onzin want ik heb gewoon een volledige baan. Alleen kan ik het in overleg met mijn chef en collega’s zo plannen dat ik gewoon met die jongens mee kan en op andere momenten wat extra uren draai. Op dezelfde manier pas ik samen met mijn vrouw regelmatig op de kleinkinderen. Fantastisch om te doen en ook dat kan in overleg worden geregeld.”