Justin Mars

Bornenaar Justin Mars (30 jaar jong) maakte na zeven jaar bij Van Keulen de overstap van buiten naar binnen. De montagebus werd ingeruild voor een beeldscherm, de praktijkman ging achter een bureau zitten. Justin is sinds 1 mei 2024 aan de slag als CNC-programmeur, maar heeft wel degelijk verdere ambities.

Wat bracht je tot de overstap naar een bureaubaan?

“De directe aanleiding was dat ik wat meer vaste werktijden wilde. Per mei 2024 ben ik zowel echtgenoot als eigenhuisbezitter en dat vraagt ook tijd en energie. In de montage maak je vaak lange dagen en weet je eigenlijk nooit precies wanneer je ‘s avonds weer thuis bent. De klus moet af, we hebben de klant beloften gedaan en die komen we na. Dat betekent soms lange dagen en als je pech hebt daarna nog vanuit de andere kant van Nederland weer naar het oosten terug. Dat is in mijn nieuwe baan anders. Los daarvan vind ik van belang om mezelf te ontwikkelen en wil ik graag doorgroeien.”

Maar je laat ook altijd wat achter. “Klopt, de collega’s en het teamgevoel van de montage ben je in de binnendienst kwijt. Op locatie ben je als montageploeg de laatste schakel in de keten en moet je zorgen dat de klant ook echt krijgt wat hij wil. Een tevreden klant die je voor het vertrek een hand geeft en zegt ‘Dat hebben jullie mooi voor elkaar gebokst met elkaar’, dat is altijd weer mooi om mee te maken.”

Het beste uit jezelf en collega’s halen

Justin heeft na zijn mbo-opleiding Bouwkunde niveau 4 nog een jaar hbo Bouwtechnische Bedrijfskunde gedaan, maar de leerboeken boeiden hem niet genoeg om dat af te maken. De praktijk trok hem meer. Met een architect die niet te beroerd is om zelf ook daadwerkelijk appartementen te maken in een groot pand als vader, is het klussen Justin met de paplepel ingegoten. En na een paar maanden via een uitzendbureau kreeg hij de kans bij Van Keulen in de montage te blijven. Na verloop van tijd werd hij eerste monteur en daarna dus de stap naar heel wat anders.

“Ja, dat is best bijzonder. Van Keulen biedt mij dagelijks de kans van alles bij te leren. Je bent tenslotte niet zomaar CNC-programmeur. Collega’s helpen mij in de dagelijkse praktijk voort en dat motiveert enorm. Dat met en van elkaar leren maakt Van Keulen echt uniek. Natuurlijk zijn diploma’s geen onzin maar veel belangrijker zijn hier de vragen: wie ben je, wat kun je en wat wil je? We moeten het met elkaar doen en dan gaat het erom dat je het beste uit jezelf en je collega’s haalt. Zo werkt het hier echt.”

"Ik blijf hier nog wel een tijdje; uitdagingen genoeg"

Justin Mars

Ik blijf hier nog wel een tijdje; uitdagingen genoeg

Wat doe je over tien jaar, denk ja, waar sta je dan? “Ik denk dat ik dan ontwerper ben bij Van Keulen. Dat klinkt misschien gek want je ‘hoort’ tegenwoordig als jongere ‘regelmatig van werkgever te wisselen’, maar daar heb ik voorlopig geen behoefte aan. Van Keulen is een informeel familiair bedrijf waar volop aandacht is voor de ideeën en wensen van individuele medewerkers. Daar staat tegenover dat we zo groot zijn, dat we alles in eigen huis hebben en ook echt het verschil kunnen maken voor individuele klanten en voor de branche als geheel. In die omgeving ben ik nog lang niet uitgekeken en uitgeleerd. Er liggen hier nog uitdagingen genoeg. Ik voel me bij Van Keulen uitstekend op mijn plek.”

Praktische ervaring maakt een betere ontwerper, denk ik

“Het lijkt mij mooi om op termijn mijn ervaringen aan de praktische kant te gebruiken om nog betere ontwerpen te maken. Als je weet hoe het in de montage toegaat, waar daar de knelpunten zitten en wanneer daar de druk toeneemt, dan kun je daar bij het ontwerp al rekening mee houden. Daardoor werken je collega’s niet alleen prettiger, maar kun je ook de maakbaarheid van het ontwerp en het rendement van het bedrijf verbeteren.”

Bekijk direct onze vacatures