Julio Soares

Julio Soares (45), Kaapverdiaan met de Portugese nationaliteit kwam op zijn twintigste naar Nederland en werkt als allround lasser bij Van Keulen in Tynaarlo. Geen metaalbewerker van huis uit, maar sinds hij in 2006 bij Van Keulen aan het werk ging, heeft hij het vak compleet onder de knie gekregen. “Ik wil graag leren en die kansen kreeg ik hier en heb ik met beide handen aangegrepen. Lassen, puntlassen, kanten, ik kan het allemaal en doe het met veel plezier.”

Hoe ben je in de metaal verzeild geraakt?

“Mijn eerste paar jaar in Nederland heb ik via het uitzendbureau echt alles gedaan. Na een conflict – ik werkte veel te lang achtereen in de nachtploeg bij een bekend internationaal post-/koeriersbedrijf – kwam ik voor twee weken bij Van Keulen terecht. Ik wist niks van metaal en heb sorteerwerk gedaan, in de spuiterij gewerkt en nog zo het een en ander. Van het één kwam het ander en die twee weken duren inmiddels al zo’n 18 jaar, ik heb al mijn laspapieren en zie mezelf voorlopig niet ergens anders solliciteren.”

Echt niet, je kunt toch overal aan de slag?
“Ja, maar ik vind mijn werk hier echt geweldig. Geen dag is hetzelfde. Ik heb uiteraard een chef, maar die geeft me veel vrijheid. Natuurlijk moeten dingen op tijd af, maar veel kleinere beslissingen mag ik zelf nemen. Dat betekent een prettige zelfstandige manier van werken. ’s Morgens om 7.30 uur kijk ik in Dynfos, ons informatiesysteem, wat er die dag moet gebeuren en maak ik vervolgens mijn eigen plan, hoe ik dat aanpak en indeel. Dat gaat meestal goed, maar soms ontbreken er onderdelen of gaat er ergens anders in de keten iets mis. Dan raakt niemand in paniek, we lossen het met elkaar op want we moeten natuurlijk wel de deadlines halen voor onze klanten. Die hebben meestal de opening van de winkel al strak gepland.”

"Ik vind mijn werk hier echt geweldig"

Julio Soares

Als lasser maakt Julio geen compleet product, maar levert onderdelen. Toch komt hij zijn eigen werk wel tegen in winkels. “Toen in onlangs bij een vestiging van een klant van ons was herkende ik mijn eigen werk en dat voelt goed. Dan praat ik daar ook met de medewerkers in de winkel over en die vinden dat vaak leuk.”

Zou je Van Keulen als werkgever aanbevelen bij andere mensen?
“Reken maar, sterker nog, dat heb ik al gedaan. Twee nichten van mij werken inmiddels op de ontwerpafdeling in Nijverdal. Zij blij, Van Keulen blij en ik blij. Ik gun mensen dezelfde kansen die ik hier zelf heb gekregen om te leren. En bovendien, Van Keulen is een prachtige club mensen. We gaan als collega’s heel prettig met elkaar om. We maken met elkaar een goed product, maar hebben ook plezier samen. In mijn pauzes  ‘s middags om 12.30 uur ga ik vaak met drie andere collega’s muziek maken. We hebben onze gitaren bij ons en maken van de lunch een muzikaal feestje.”

Ik gun mensen dezelfde kansen die ik hier zelf heb gekregen

Wat doe je als je ‘s middags om half vijf weer teruggaat naar Groningen?
“Dan besteed ik veel tijd aan mijn familie. Ik ben getrouwd en heb drie fantastische kinderen die ik graag een beetje plaag. Zoals gezegd, mijn tweede grote hobby is muziek maken. En ik mag ook graag anderen verder helpen. Ik heb het zelf goed en als ik dat ook voor een andere kan regelen, dan doe ik dat.”

Als Julio aan het eind van het interview nog een korte rondleiding door de ruim opgezette en met ultra moderne apparatuur uitgeruste productiehal geeft, blijkt de uitstekende sfeer. Iedereen kent elkaar en er worden even snel tussendoor wat zaken uitgewisseld, over het werk en over van alles anders.

Bekijk direct onze vacatures